Persberichten

In het tijdschrift Accountant Adviseur heeft een artikel gestaan met als titel Leidinggeven, een vak apart, geschreven door Jet Proost, trainer bij Eva Wiltingh B.V. en Evelyne Kippersluis, eigenaar van Eva Wiltingh B.V.

Een gewaardeerde leider kenmerkt zich door een effectieve leiderschapsstijl, de inzet van heldere, afgestemde communicatieve vaardigheden en een groot bewustzijn van de eigen kwaliteiten en mogelijkheden, zowel die van de medewerkers als van de organisatie. Zo’n leider is in staat grote en positieve invloed uit te oefenen op de omgeving en te inspireren tot samenwerking. Dit artikel gaat in op effectieve manieren van leidinggeven.

Voor het volledige artikel klik hier.

Bron: Accountant Adviseur nr. 7/8 2010


Het blad Arnhemse & Nijmeegse Zakenvrouwen heeft een uitgebreid interview met Evelyne Kippersluis gepubliceerd getiteld ‘Hulp vragen is geen zwakte maar krachtig leiderschap’.

Voor het volledige artikel klik hier

Bron: Arnhemse & Nijmeegse Zakenvrouwen editie 2010


In het tijdschrift Vrij Nederland hebben twee artikelen gestaan over ‘Topvrouwen in de wetenschap’. Een van de genoemde vrouwelijke professoren, Rosi Braidotti, is gecoacht door een trainster van Eva Wiltingh B.V.

Rondgang / Hooggeleerde vrouwen nu / De tien beste van Nederland
Hooggeleerde vrouwen nu
door Padu Boerstra, Carolina Lo Galbo, Maurits Martijn en Tomas Vanheste

Vrij Nederland ging op bezoek bij de crème de la crème van vrouwelijke academici. Allemaal spraken ze met veel liefde over hun onderzoek. ‘Denken is een fantastische activiteit, het is als champagne drinken.’
Al het slechte nieuws over de beroerde kansen voor vrouwen om door te stoten naar de top van de wetenschap ten spijt, ze zijn er wel, vrouwen die tot de echte voorhoede behoren. En dan hebben we het niet over wetenschappers die alleen in Nederland een toontje meeblazen, maar over vrouwen die wereldwijd toonaangevend zijn. Vrij Nederland ging op zoek naar de crème de la crème van vrouwelijke academici. Onder deskundige begeleiding van de Universiteitsbibliotheek van Rijksuniversiteit Groningen vlooiden we citatie-indexen door. Daarnaast raadpleegden we de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en spraken we met decanen van universiteiten. Uiteindelijk rolde een lijst van tien absolute topwetenschappers uit de bus. VN zocht ze op.

Voor het volledige artikel klik hier.

Bron: Vrij Nederland, nummer 3 17 januari 2009

Vrouwelijke hoogleraren / Het academische glazen plafond
De professor is (g)een mevrouw

door Padu Boerstra

Nederlandse universiteiten staan in Europa onderaan als het gaat om vrouwen in hoge functies. Het Europese streven van een kwart vrouwelijke hoogleraren in 2010 gaat dan ook niet gehaald worden. ‘Het zijn de onbewuste vooroordelen waardoor vrouwen telkens weer benadeeld worden.’
Hora est! Met die uitspraak spijkerde een groep vrouwelijke academici ruim een jaar geleden vijfennegentig stellingen tegen de deur van de St. Janskerk in Maastricht om aan de kaak te stellen dat het er bar slecht voor staat met het aantal vrouwen aan de top van de Nederlandse universiteiten.

Voor het volledige artikel klik hier.

Bron: Vrij Nederland, nummer 3 17 januari 2009


In de krant van het UMC Utrecht heeft een artikel gestaan over een leergang Academisch Leiderschap. Het seminargedeelte van deze leergang is verzorgd door Bureau Eva Wiltingh B.V.

Run op leergang Academisch Leiderschap

Wie een wetenschappelijke opleiding achter de rug heeft, heeft doorgaans weinig kaas gegeten van een groep leiden. Toch komen wetenschappers vaak in een leidinggevende positie terecht, bijvoorbeeld als hoof van een zorgeenheid of onderzoeksgroep. Voor hen heeft het UMC Utrecht de Leergang Academisch Leiderschap opgezet. Op een haar na heeft de derde lichting de training afgesloten.

Zo’n tien jaar gelden was het not-done voor nieuwbakken leidinggevenden om ondersteuning bij de uitvoering van de nieuwe functie te vragen.
Lucette Teurlings, stafmedewerker P&O, ziet echter een kentering: “we merken dat het voor deze groep nu veel vanzelfsprekender is om bij ons voor tips en tricks aan te kloppen. Er is een run op dit aanbod.” De leergang wordt niet alleen georganiseerd omdat leidinggevenden beter willen worden toegerust op hun nieuwe taak. Ook de Raad van Bestuur heeft er zijn redenen voor.
Teurlings: “Die heeft leiderschap hoog in het vaandel staan. Door de leergang krijgen leidinggevenden in hun hoofd en hart waar het UMC Utrecht naar toe wil.”
De leergang viel uiteen in vier thema-avonden, waarop onder meer werd ingegaan op de strategische keuzes die het UMC Utrecht maakt, en een seminardeel. Daarin gingen ze onder andere na welke stijl van leidinggeven ze hebben en oefenden ze in het voeren van lastige gesprekken. Verder krijgen de deelnemers nog twee coachingsgesprekken en komen er twee intervisiebijeenkomsten waarop ze elkaars problemen op het gebied van leidinggeven bespreken.
Margriet Hendriks is een van de deelnemers. Ze gaat dit jaar een werkgroep van vier personen leiden binnen de afdeling Metabole en Endocriene Ziekten: “In de training ging het niet alleen om het dagelijks leidinggeven, maar ook hoe je je groep of afdeling kunt positioneren in een organisatie. Dat laatste was voor mij een belangrijke reden om aan de training mee te doen. Ik wilde graag weten hoe ik een toekomstvisie kan ontwikkelen voor de werkgroep en daarvoor heb ik handvatten gekregen. Ik ben nu bezig een plan van aanpak te schrijven waar onder andere in komt te staan met wie ik wil samenwerken, wie ik ga aannemen, waar en hoe ik subsidie ga aanvragen en hoe ik ervoor kan zorgen dat mijn werkgroep in het UMC Utrecht een gezicht krijgt. Vooral de feedback van de anderen over hoe ik werk en met anderen omga is heel waardevol voor mij geweest.”

Herhalingscursus
Marco van Vulpen, die als radiotherapeut een onderzoeksgroep naar de behandeling van prostaatkanker leidt en bij Hendriks in de leergang zit, sluit zich hier bij aan: “Grappig is ook te zien dat eigenlijk iedereen met dezelfde problemen zit, zoals chronisch tijdgebrek en dat het lastig kan zijn om medewerkers aan te sturen. In de cursus krijg je tips om je beperkte tijd zo effectief mogelijk te organiseren en leer je dat je je manier van leidinggeven moet afstemmen op de ervaring, behoefte en persoonlijkheid van iedere medewerker afzonderlijk. Het lijkt me goed als er een jaarlijkse herhalingscursus komt, naast de intervisiebijeenkomsten, waardoor de geleerde kennis niet verwatert en zodat iedereen aan zijn zwakke plekken kan blijven werken. Verder denk ik dat deze training verplicht moet worden voor iedereen die leiding geeft, net zoals in het bedrijfsleven gebruikelijk is.” (KF)

Bron: UMC-krant 14-01-2009